MOSAIK - small header logo
ARKEN

ARKEN X Ishøj Naturcenter

Photo: Daniel Rasmussen

ARKEN og Ishøj Naturcenter har udviklet et koncept, der forbinder kunst og natur for at tiltrække både lokale og internationale besøgende.

Forretningsudviklingsforløbet mellem ARKEN og Ishøj Naturcenter blev sat i gang med et fælles mål om at styrke forbindelsen mellem kunst og natur i Ishøj og samtidig engagere lokalbefolkningen i området. Begge institutioner erkendte behovet for at skabe stærkere lokale bånd, især i form af samarbejder, der kunne inkludere flere lokale i kultur- og naturoplevelser. Begge partnere ønskede at være mere end bare et museum og et naturcenter – de ønskede at blive lokale værter, der aktivt bidrager til at skabe et samlingspunkt, hvor kunst og natur kan opleves i et nyt perspektiv.

Naboskab

Det grundlæggende koncept, der blev udviklet under forløbet, var baseret på idéen om "naboskab". ARKEN, som er nabo til Ishøj Strandpark, ønskede at udnytte denne fysiske nærhed til at skabe forbindelser mellem kunst og natur, samtidig med at der blev arbejdet på at gøre området mere tilgængeligt for lokale, der ikke allerede benyttede de eksisterende faciliteter.

For at realisere konceptet blev der udviklet en guidet tur, der både skulle engagere og informere. Ture og aktiviteter som f.eks. smagsoplevelser, kunstneriske workshops og naturaktiviteter skulle alle bidrage til at skabe en helhedsoplevelse for deltagerne. På den måde kunne ARKEN og Ishøj Naturcenter tilbyde noget ud over det gængse – et integrerende og sanseaktivt møde mellem kunst og natur.

 

Mål og målsætninger

Projektets primære mål var at tiltrække nye målgrupper, især lokale børnefamilier, og sikre, at ARKEN og Ishøj Naturcenter ikke blot bliver betragtet som separate kulturtilbud, men som samlingspunkter, der kan styrke fællesskabet i lokalområdet. Begge institutioner ønskede at skabe oplevelser, hvor de lokale kunne deltage i nye fællesskaber og aktiviteter.

En vigtig del af målsætningerne var at fremme et koncept, der kunne appellere bredt, samtidig med at der blev sat fokus på at fastholde en høj kvalitet i oplevelserne. Den oprindelige målsætning om lokal forankring blev derfor udvidet til også at omfatte et fokus på internationale turister, som kunne bidrage til den videre skalering af konceptet.

 

Processen og samarbejde

Udviklingen af konceptet startede med en grundig behovsafklaring, hvor ARKEN og Ishøj Naturcenter sammen identificerede de eksisterende udfordringer og potentialer. Begge aktører anerkendte, at et samarbejde med lokale aktører og erhvervslivet kunne være med til at styrke lokal forankring og synliggøre de muligheder, der allerede fandtes i området. Der blev etableret et tæt samarbejde med flere lokale aktører, herunder Skands Bryggeri, Nordic Harvest og Friluftsrådet, som alle bidrog med både ressourcer og viden. Nordic Harvest integrerede f.eks. deres økologiske produkter i konceptet som et led i de sanseoplevelser, der blev tilbudt deltagerne.

Testevents og feedbackrunder var afgørende i udviklingen af konceptet. Gennem observationer og interviews med deltagerne blev det klart, at sanseoplevelser som smagsprøver og workshops var populære og havde stor indflydelse på deltagernes samlede oplevelse. Desuden blev der identificeret et behov for at tydeliggøre den røde tråd mellem kunst og natur i formidlingen, hvilket ledte til justeringer i både konceptet og den måde, aktiviteterne blev præsenteret.

 

Læringer og justeringer

De to testevents, der blev afholdt som en del af forløbet, afslørede flere centrale læringer, som blev anvendt til at finjustere konceptet. En vigtig indsigt var, at den praktiske oplevelse af turen kunne forbedres ved at tage højde for vejrforhold som sol og regn. Det blev tydeligt, at der var behov for at skabe bedre forhold for deltagerne – f.eks. skygge eller læ for regn – for at sikre, at oplevelsen ikke blev negativt påvirket af vejret.

Desuden viste testene, at den røde tråd i formidlingen kunne styrkes ved at integrere fortællinger om kultur- og naturoplevelser i højere grad i de enkelte stop på turen. Det blev også klart, at det var vigtigt at sikre, at aktiviteterne kunne engagere både voksne og børn, hvilket blev løst ved at tilbyde både lærerige og legende elementer i turen.

 

Skalering og fremtidige skridt

Et vigtigt mål for projektet var at skalere konceptet til et internationalt publikum. Der blev derfor arbejdet på at tilpasse aktiviteterne og formidlingen, så de kunne appellere til både danske og udenlandske turister. For at nå ud til det svenske marked, blev der planlagt at oversætte materialer og kommunikation til svensk og engelsk.

De næste skridt omfatter en intensiv markedsføringsindsats rettet mod både danske og svenske målgrupper. Der vil også blive arbejdet på at inkludere flere lokale samarbejdspartnere for at udvide konceptet yderligere.

 

Resultater og forventede effekter

Det har været muligt at tiltrække nye typer gæster, som nu ser ARKEN og Ishøj Naturcenter som en integreret del af deres lokale kultur- og naturoplevelse. Skaleringen af konceptet til det svenske marked forventes at udvide publikumsbasen yderligere og skabe nye samarbejdsmuligheder på tværs af landegrænser.